Välj en sida

Så fixar du trädgården inför vinter och kommande vår.

Nu är det hög tid att förbereda trädgården inför vintern. Det ska rensas, klippas, beskäras och plockas undan men hösten är även bästa tiden för ny- och omplantering av växter, träd och buskar. Talesättet ”Som man bäddar får man ligga” stämmer väl in på höstens fix i trädgården. Det du städar och planterar på hösten, får du njuta av i vår. Men kom ihåg att långt ifrån allt visset ska städas bort.

Mitt tips är att du börjar med det lite tråkigare, att klippa och rensa och avsluta med att förbereda rabatterna med plantering av växter, buskar och blomlökar inför våren.

Ogräs
Ogräs kan övervintra och sätta frön, rensa därför bort så mycket som möjligt. Passa samtidigt på att kantskära rabatter och luckra upp jorden i trädgårdsland genom att gräva. Den tid du lägger ner på hösten kommer du att ha igen med råge när våren kommer.

Ta vara på löven
Låt löv som ligger i häckar och rabatter vara kvar, de ökar mullhalten i jorden och fungerar som jordförbättring och skydd för kyla. Tjocka lager av löv på gräsmattan kan börja ruttna och mögla, klipp därför sönder löven med gräsklippare. Då kan maskarna lättare transportera ned lövbitarna i jorden så det blir jordförbättring även där. Räfsa annars ihop och lägg löven på komposten, det blir fin jordförbättring till våren.

Gräsmattan
Gräset slutar växa vid fem grader och bör inte klippas kortare än fem cm inför vintervilan. Gräsets längd speglar rotsystemets längd. Klipper du det för kort kan rötterna få svårt att överleva vintern, korta rötter är känsligare för kyla. Gräsmattan är ofta fuktig på hösten, därför är det en perfekt tid för att så nytt gräs. Temperaturen måste vara över 10 grader för att gräset ska kunna gro.

    Till vänster: Pionen bör du klippa ner när den vissnat ner till hälften men behåll de vissnade bladen på den lågväxande Funkian. Ovan till höger: Kryddväxter i kruka övervintras kan frostfritt och ljust. Nedan till höger. Vackert röda vildvin kan stå orörd fram till första snön.

    Klipp och beskär varsamt
    Många växter mår bra av att beskäras och klippas ner på hösten, men långt ifrån alla.
    Pioner, jordgubbs- och smultronblast klipper du på hösten. Det förhindrar att eventuella svampsjukdomar övervintrar i blasten.

    Perenner och prydnadsgräs som vissnat, gör du klokast i att klippa på våren. De vissnade bladen kommer att skydda rötterna från Kyla. Det hindrar också vatten från att samlas i ihåligheter och vidare ner i rotsystemet. Kommer vatten ner i roten och det fryser på, riskerar hela rotsystemet att sprängas och växten riskerar då att dö.

    Barrväxter som tuja och idegran kan klippas på senhösten men övriga buskar bör klippas innan det blir för fuktig luft. Fukt riskerar att snittytan möglar. Vildvin kan dock klippas fram till den första snön kommer.

    Träd som blöder ska beskäras på hösten. Dit hör så kallade stenfrukter som körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Beskär du fruktträden på hösten bildas det färre energislukande vattenskott på våren. På Wexthus.se hittar du en utförlig beskrivning på hur och när du bäst klipper och beskär dina buskar och träd.

    Övervintra växter i krukor
    Övervintrande växter som har planerats i krukor behöver förvaras frostskyddat för att klara sin vintervila, 5–10°C är en bra temperatur. Växter i vintervila behöver ingen näring och sparsamt med vatten. De flesta växter behöver stå ljust men det finns även växter som kan föredrag mörker. Regeln du kan komma ihåg är att växter som tappar alla blad inte behöver ljus. Fler tips hittar du på Blomsterlandets.se

    Plantera perenner och buskar
    Perenner och buskar mår bra av att delas och planteras om på hösten då det är hög fuktighet i både luft och jord. Växterna har gått i vila men jorden är fortfarande tillräckligt varm för att rötterna ska kunna etablera sig innan frosten kommer. Det är också på hösten som växthusen säljer ut sina plantor så du får mycket för pengarna.

    Plocka in och plantera nya lökar
    Hösten är lökarnas tid. Sommarblommande lökar och knölar ska gräva upp innan frosten kommer och vinterförvars mörkt och torrt inomhus tills vårsolen tittar fram. Vårblommande lökar ska planteras på hösten då de mår bra av en kylperiod under vintern för att blomma fint på våren. På Blomsterlandets.se hittar du mer information om hur olika lökar bäst planteras och förvaras.

    Då var det bara några saker kvar innan du kan ta din vintervila och vänta in våren.

    • Ta hand om dina trädgårdsmöbler. Ställ in eller täck med presenning men se till att det kommer in luft mellan press och möbel så att det inte bildas fukt och mögel.
    • Är du inte en vintergrillare så är det hög tid att göra rent och ställa undan grillen nu.
    • Plocka bort skräp i stuprör och rännor. Vatten behöver kunna rinna undan utan problem.
    • Ställ ut råttfällor. När kylan kommer vill de små råttorna komma in i värmen.