Debattartikel – Demokratins överlevnad.
Kriminella gäng – ett hot mot demokratins överlevnad i det offentliga rummet.
Sverige firar 2021, 100 år av demokrati. Demokratin är stark men det finns ständigt nya utmaningar och hot som vårt samhälle med kraft behöver bemöta och bekämpa. Genom sitt hänsynslösa agerande, anser jag, att de kriminella gängen utgör ett av dessa hot mot demokratins överlevnad, genom att göra det offentliga rummet till sitt territorium och stänga ute folket.
2018 tillsatte regeringen en kommitté, Demokrati 100 år, en nationell satsning för att säkerhetsställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. Denna kommitté skulle bland annat arbeta för att motarbeta hotet från antidemokratiska aktörer då det ”demokratiska samtalet är hotat på grund av att antidemokratiska aktörer har blivit mer synliga”.
Dessa antidemokratiska aktörer, i form av kriminella gäng, hotar inte bara det fria ordet genom att skrämma människor till tystnad utan även det offentliga rummet med sin närvaro och handling.
I utsatta områden riskerar människor att hamna mitt i en uppgörelse genom att bara gå till affären, biblioteket eller vistas i lekparken, med svåra trauma till följd. Ska de låta sina barn leka i lekparken utan att riskera att de hamnar i skottlinjen för en kula menad för någon annan. Riskerar de att bli vittnen till något de inte borde, genom att gå ner till tvättstugan och därefter leva under hot för att inte våga vittna. Bara vetskapen om, eller snarare när, något kommer hända gör att människor känner sig rädda, otrygga och begränsade. Detta leder till att de väljer bort, eller anser sig tvingade att undvika, att gå till vissa platser. De kriminella gängen växer sig starkare och får en allt större påverkan över våra liv genom att ha sina konflikter och affärer öppet på våra gator och torg.
De kriminella gängen kan därför klassas tillhöra gruppen antidemokratiska aktörer och bör ses som ett stort hot mot vår demokrati i samhället, när de öppet och utan hänsyn skjuter, hotar, spränger och sköter sin narkotikahandel på offentliga platser. Genom sitt agerande gör de det offentliga rummet till sitt territorium och styr det som en diktatur som hotar människors frihet.
Redan 21 sep. 2019 presenterade regeringen ett 34-punktsprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. ”I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Kampen mot det grova våldet och nyrekryteringen till gäng- och nätverksmiljöer måste intensifieras” var budskapet. Utredningar har tillsats men många av de 34 punkterna är fortfarande under utredning och har av vissa partier ansetts som tandlösa.
Den 24 augusti 2021 presenterade Morgan Johansson (S) ett förslag på skärpt straff för punkt 16 av de 34: Gängskjutningar på gator och torg ska kunna ge ett extra straffpåslag på upp till fyra år. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
Som medborgare, boende i ett utsatt område där människor ständigt tvingas vara på sin vakt, undvika vissa platser vid vissa tider då gängen samlas, kan man undra vad det är som ska ta så lång tid. Hur viktig är det att försvara den levande demokratin i det offentliga rummet för gemene man?
Detta är en debattartikel för kursen ’Att skriva för webben och interaktiva medier’, vid Södertörns Högskola.
Senaste kommentarer